måndag 31 augusti 2009

Nytt projekt!


Mitt höstprojekt är ett Blåbärsland! Mina barn älskar blåbär och jag har två buskar i en pallkrage av sorten Goldtraube. Tyvärr har de inte blivit så mycket bär och jag inser nu att det antagligen är för att jag har två plantor av samma sort! Jag har ju tidigare berättat om mitt köksland och min jordkulle där jag tänkt plantera kryddor men nu har jag alltså bestämt att det ska bli en bärkulle. Jag hittade en skiss på nätet med blåbär och allåkerbär uppbyggt med torvblock, se här:


Istället för stenen bakom ska jag göra den helt rund. Skulle även vilja bygga torvblocken i två våningar, som trappsteg. Är det någon som har erfarenhet av torvblock? Kan man även plantera i dem? Har en hel del smultronplantor som jag också skulle vilja ha in på bärkullen men smultron vill väl inte stå surt? Kan man kanske fylla på med vanlig jord innanför torvkanten och plantera smultronen där?

Helgens projekt blir att jaga torvblock och kolla allåkerbär, vet inte hur vanliga de är på plantskolorna? Ska också köpa en ny sort Amerikanska blåbär så kan de kanske få fart på de jag har.
Sedan är det bara grävjobbet kvar....


9 kommentarer:

 1. Vilken bra idé! Det blir säkert riktigt läckert.
  De flesta växter (utom de uttalat kalkälskande) vill ha det lite småsurt, dvs PH mellan 5,5 och 6,5, så det går nog utmärkt att plantera smultron direkt i blocket. Borra ett litet hål där du vill ha plantan och peta in den. Men visst funkar det att ha jord innanför blocken också.
  Jag ser fram emot att få se mer av ditt projekt.

  SvaraRadera
 2. Visst är dt härligt med alla trädgårdsprojekt!
  Vilka fina klematisbilder du visade i förra inlägget. Gillar verkligen dessa växter men tyvärr har jag inte haft så stor "tur" med dem hos mig.

  Må väl
  Anna

  SvaraRadera
 3. Hallå Jennytjejen, det är ju en strålande idé att samla bären på samma ställe, i lagom höjd för bärälskande barn! Lagom blandning sol och skugga med lite sur jord blir perfekt.

  Vilket kul projekt!

  kram

  Marit

  SvaraRadera
 4. Det låter ju helt underbart - blåbärsland! Kram!

  SvaraRadera
 5. Så fint med blåbär! Ja det är tacksamt att fota! Hoppas det gick bra med springningen!

  Kram l-l

  SvaraRadera
 6. Vad kul med nya prosjekt och vilket härligt blåbärsland det blir för barnen. Lycka till:) Allåkerbär, hm, har jag någonsin sett dom? Har hört namnet men.. mig i ett nötskal. Ser fram mot dina inlägg om dem :)

  SvaraRadera
 7. Hej Jenny!
  Jo, det är härligt att ha ett eget blåbärsställe i sin egen trädgård!
  Här: http://annama-trdgslivannatliv.blogspot.com/2009/09/tradgardstemaskordetid-i-septembertid.html
  kan du läsa/titta lite på vårt, och även annat odlat i trädgården. Länkar du sedan vidare där kan du få frestas av ett recept på blåbärsmuffins.
  Ha det bra och lycka till med blåbärsodlingen!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 8. Ja vi har båda lite grävjobb framför oss... :)

  SvaraRadera