onsdag 11 mars 2009

Min entré

Sommaren 2006 anlitade vi en trädgårdsdesigner för att göra om vår framsida/entré. När vi flyttade till huset var framsidan en enda röra av buskar, idegran, rosor, iris, björnbär, hortensior mm och förutom att det var väldigt rörigt och skymde huset så mådde många av växter inte bra då det var fel placerade, de krävde full sol och inte halvskugga. Jag ville gärna ha lite asienispirerat och hade tänkt mig stora prydnadsgräs och blev därför först lite snopen när jag såg skissen med mestadels barrväxter. Det förknippade jag med 70-tal och det var det jag ville komma ifrån! Men vi insåg snabbt att tanken var en lättskött, vintergrön entré som skulle vara fin året runt och kräva minsta möjliga underhåll, vilket skulle passa oss perfekt.

Jag har tyvärr inga foton av hur det såg ut innan men scannade in en svartvit bild från mäklarens husbeksrivning som ni kan se nedan. Även om den är dålig så får man en bild av röran...

Är nu jättenöjd med resultatet, förutom.... Min uppstammade benved som nu efter tre år fortfarande inte tagit sig trots gödsling och evigt vattnande. Funderar på att byta ut den mot en uppstammad järnek, klotformad och att även sätta en likadan mellan de tre stenarna på gaveln som vi alltid upplevt som lite tom.

Före och efter:De små bulliga sockertoppsgranarna är nu favoiter och har växt rejält på tre år... Nedan syns den ynkliga benveden som jag nu kommer att byta ut. Längst bort vid uterummet står en sibiriskt lärk som är jättefin sommartid, ljusgrön med långa hängande barr.


Vit marmorkross och mix av svartvit sjösten passar fint till huset. Vi bevarade också lite ölandssten och la som en gång. Här ligger också svärmors cementlöv och vid bambun står en lykta som vi tänder vintertid.


Projektet i vår när plantskolorna öppnar blir att jaga järnek... Det blev till sist i alla fall en mycket lättskött och prydlig entré och den är ännu finare sommartid när allt är grönare. Ska fota lite och lägga upp nya bilder längre fram. Projekt i framtiden är att ta bort den fula asfalten och lägga sten på uppfarten... men det är ett helt annat projekt!

6 kommentarer:

 1. Ser ut att vara en lättskött del av trädgården. Skönt att ha snyggt året om.

  SvaraRadera
 2. Så snyggt det blev med gröna växter, sten och lykta! Heja Asien!
  Katarina

  SvaraRadera
 3. Vad snyggt du har det! Vilket jobb du har gjort! Marina, Magnus och Gustav har varit här idag, jättekul att få träffa dem och lilla Alva, åh så söt. Ha det bra! Kram L-L

  SvaraRadera
 4. Vilken skillnad!
  Ni har fått det jättefint vid er entré. Det ser så luftigt och välkómnande ut.
  Kram
  Ann

  SvaraRadera
 5. Jättefint med kombinationen stenar och växter.
  Blir så inspirerad här att göra något åt min lilla uteplats :-)

  Kram från Ulrika i Sandviken

  SvaraRadera
 6. Hej Jenny!
  Eran entré är verkligen jättefin! Det gör så mycket med fina växter och stenar vid huset. Det ser välskött ut! Ska bli roligt nu när våren kommer och plantskolorna öppnar.
  Ha det bra! Kram Marina

  SvaraRadera