måndag 10 maj 2010

Nästa projekt


Det här är mitt nästa projekt som jag hoppas kunna börja med i helgen. Men jag behöver lite hjälp av er... Den här fula hörnan syns från vår entré och här tänkte jag skapa en rundad rabatt med höstblommande växter. Den lilla Rhodendendron i förgrunden ska flyttas och här ska mitt nya rosentorn stå med en gul ros.


Runt rosentornet tänkte jag blå Veronika, Rudbeckia Cappuchino och den vita varianten, Rudbeckia Alba.
Ungefär såhär:Men den stora frågan är vad jag ska fylla hålet med under den stora Rhodendendron? Till höger står en pion som kommer växa lite men det blir ändå ful barmark med ogräs under Rhodendendron. Funderar på någon marktäckare som myskmadra eller ormöga. Något som sprider sig snabbt. Några förslag? Eller ska jag sätta en till pion? Behöver tips på något som kan växa under Rhodendendron eller i alla fall dölja nederdelen av den och tar tacksamt emot alla förslag!

11 kommentarer:

 1. Så mycket idéer du har för trädgården! Det blir superfint! synd att du inte är hemma nästa helg = )...men vi får väl äran att träffa resten av familjen. Jag längtar supermycket neråt, måste ut till havet och fota och NJUTA!!!

  Kram L-L

  SvaraRadera
 2. Det kommer säkert att bli bra! Jag är dålig på växter och kan inte råda dig till något, men jag ser fram emot slutresultatet. Kram semlan

  SvaraRadera
 3. VAD som trivs vid rhododendron vet jag inte för jag ahr inga sådana buskar. Men ormöga är ju en bra växt tycker jag och även vintergröna.
  De vita pionerna jag har har jag fått av en äldre släkting men jag tror att det är Mons dupont.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Mja.... Jag är tveksam. Rhrododendronen vill ha sur jord och torvaktigt, rosor lera och högt ph. Du kommer att ha ett fasligt sjå med att hålla båda i livet och i fin form, för du ska ha koll på jorden konstant. Pioner vill också ha lera.

  Varför inte göra det enkelt för dig och trycka in den lilla Rhrododendronen i "hålet"?

  SvaraRadera
 5. Om du vill ha en marktäckare på surjord så prova Ensian (http://sv.wikipedia.org/wiki/Gentianav%C3%A4xter), den är jättesöt och blommar vackert på hösten.

  SvaraRadera
 6. roligt att få tänka till här, vet inte om det blir att hjälpa till, men shoot

  kanske
  Rhododendron minus, ’Dora Amateis’
  Zon I-III, Höjd 0,5-0,8m, Vintergrön, Vita blommor, kompakt växtsätt, bra att placera i framkant i ”Rododendron landskapet”

  SvaraRadera
 7. Så vackert! Finfin blogg..Kramar Susanne

  SvaraRadera
 8. Det låter jättefint! Och vad du är duktig på att trixa med bilder!!!
  Vi har en rododendron som står i en helt vanlig rabatt utan någon speciell surjord. Den enda omsorg den får är att jag (när jag tänker på det - och det är myyycket sällan!) lägger klipp från julgranen undertill för att sura till det. Och den blommar villigt varje år! Så det kanske kan funka med blandningar även i dina rabatter. Ska bli spännande att se resultatet!
  Nu ska jag ut och fixa till min nyuttöjda rabatt! Det är så kul!!!
  Kram
  Ann
  PS!
  Jar har mailat dig!

  SvaraRadera
 9. Kul att "äntligen" kunna följa något av dina projekt igen!
  Jag har sammar problem med kalt under mina R-buskar (eg grannens). Ska sätta Sockblommor och Skuggröna med kantplast mellan så att de inte konkurrerar. Båda tål skugga o vill ha sur jord. Om det inte funkar ska jag fylla ut med lägre variant på R.
  Fråga, hur gör du för att visualisera dina idéer i fotona du lägger ut?
  Lycka till! /Kina M

  SvaraRadera
 10. Sockblomma (Epimedium) är en av mina favoriter när det gäller lite skuggiga och småsura miljöer. Den är otroligt söt när den blommar på våren, men sedan är även bladen intressanta resten av året. Den vissnar inte ens ner på hösten utan man får klippa bort de fortfarande gröna bladen nu inför vårens blomning. Hönsbär är också läckra i den miljön.
  Annars finns det ju ett antal dvärgrhododendron eller kanske japanska azaleor som skulle passa i "hålet". Du får komma ut till Växtia så ska jag visa dig. =)
  /Helen

  SvaraRadera
 11. Inte helt att komma på något för ett sådant läge, skuggigt och förmodligen ganska torrt. Myskmadra är fint men jag vet inte hur den fungerar i surjord. Du får kanske klämma in en mindre rhododendron i hålet.
  Ha en fin helg. Kram!

  SvaraRadera