fredag 10 juli 2009

Grönt rum!

Oj vad veckan gick fort, redan fredag! Tyvärr har jag inte hunnit så mycket på projektet "grönt rum" då jag målat lekstugan hela veckan... Några av er har frågat om skuggrabatten och den finns alltså bara i mitt huvud ännu men eftersom jag kan se det framför mig ska jag föröka beskriva planen.

Det här är ett hörn i vår trädgård på baksidan vid altanen. Här växer syréner och diverse andra buskar som gjort sitt. Jag har länge drömt om en syrénberså och har lurat på platsen som faktiskt finns bakom dessa buskar och som är helt outnyttjad. Här är dessutom det enda stället i trädgården där det är skugga på dagen och kvällssol så man skulle kunna ha en sittplats här.


De fula vita däcket har en gång varit barnens sandlåda. Förra sommaren hällde jag jord i och det blev min dotters rabatt. Den har gjort sitt nu och ska bort....Här ser ni hur mycket plats det är innanför buskarna. Häcken och planket mot grannarna bildar väggar och syrénen och grannens lönn blir ett tak så här är ju faktiskt redan ett rum! Det växer ormbunkar längst in, annars bara barmark.Nu har jag klippt och rensat och man kan utskilja "rummet. Nu återstår slitjobbet att gräva upp busken som stått där i hundra år....


Tanken är alltså att ha en vilstol av något slag, har inte bestämt stilen på den ännu. Marken vill jag täcka med gröna växter, fler ormbunkar och hosta och någon marktäckare, kanske myskmadra - är det någon som har erfarenhet av en bra marktäckare i skugga som växer snabbt? Eftersom man ser platsen från altanen skulle jag vilja ha något blickfång och funderar på Emma Billbäcks vackra solsil.
Den skulle stå längst in mot häcken med funkian vid "fötterna".

Mot planket funderar jag på att ställa en gammal cykel och plantera murgröna på. Cykeln kommer ju inte synas mer än om man kikar in men det kan bli en kul överaskning!

Emmas solsil, finns även i en variant som heter sommarvindar


Däcket ska ju bort och frågan är vad jag gör på den platsen, antingen bara sår nytt gräs eller lägger några stenar så det blir en gång in i rummet. Problemet är då att de blir svårt att klippa gräset framför. Jag har mycket att lura vidare på och hoppas kunna påbörja detta på min semester om en vecka. Tar tacksam emot tips på bra skuggväxter som kan passa!


4 kommentarer:

 1. Vilka härliga planer för trädgården. Jag tror jag får leva på de där gröna fingrar tabletterna, de skulle jag behöva hur mycket som helst!

  Vad lyxigt med den barnfri vecka.... oj, jag själv skulle vara överlycklig för en barnfri kväll, usch vi är urdåliga på att ta oss den tiden. NJUT!!!

  Ha en skön helg!
  Kram L-L

  SvaraRadera
 2. Oj vilka ideer, jag har inte sett en solsil innan men nu har jag och en sån vill jag med ha....Så fina de var det hade säkert blivit bra med en där där däcket står.

  Ha det så bra i helgen!

  SvaraRadera
 3. En sån där solsil va rjag inne på ett tag men hade glömt bort den nu. Dags att fundera på den igen tror jag. Nya platser är alltid kul att skapa tycker jag även om de tkan vara tråkigt grävjobb. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Hallå Jenny, vad är det för projekt du har "grönt rum"? Det låter kul.

  Solsilen är väldigt fin och verkar vara en bra "trädgårdsvägg", ska hålla utkik efter en sådan.

  Ha det bra

  /Marit

  SvaraRadera