onsdag 23 september 2009

Summering av sommarens frösådd!

Det är så här års (när höststormen river runt knuten och man börjar fundera på om det snart är dags att köpa bubbelplast) man kan summera vad som blev bra eller mindre bra med årets odlingar. Det svåra är bara att komma ihåg det sedan till våren när det börjar klia igen i de gröna fingrarna....MEN...då är ju bloggen perfekt! Så här kommer min summering av vad som blev bra och mindre bra den här säsongen. Bara att ta fram till våren igen!

1. Min absoluta såfavorit - svartöga!
Prövade den vita sorten för första gången i år och den blev helt underbar. Planteras i februari/mars och förkultiveras innan utplantering. Nästa år ska jag låta den klättra runt mitt träfönster i uterummet.

2. Sommarens besvikelse - Fjäderstjärnvinda
Små vita blommor som såg fina ut på fröpåsen men de blommade över snabbt och såg mest vissna ut och skräpade ner så nja...., den blir det inte nästa år!


3. Sommarens högsta - Vit blomstertobak
Fin men lite för hög att odla i kruka, ska plantera ut i rabatten.


4. Sommarens överaskning - Akleja
Denna dubbla Akleja sådde jag för två somrar sedan och den blommade för första gången i år. Den heter Akleja Winky double red-white och blev verkligen en överaskning, så himla läcker!

5. Sommmarens söta - tomattävlingen
Hur gick det då i mina barns tomattävling? Tja, Tiny Tim blev väldigt tiny...små och inte så söta så barnen gav
ganska snart upp. Vi får prova en annan sort nästa år!Hur lyckades ni med sommarens frösådder?

11 kommentarer:

 1. Hej Jenny!
  Vilken bra idé att göra en frösåddsummering. Det ska jag också göra. Roligt också att se en bild på den där aklejan. Den ser precis ut som en som sprider sig lite här och där på min tomt. Jag hade inte en aning om vad den hette.
  Ha det bra och välkommen till min blogg. (Den är alldeles nystartat och inte så proffsig än).

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig summering. Ska nog göra likadant även jag, om inte annat så för mig själv. Favoriten hos mig är purpurvindan som blommat sen början på maj om jag inte minns fel och fortfarande finns blommor kvar. Fröer har jag passat på att samla så den kommer absolut igen nästa år. :)

  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Inte allt blir som tänkt men mycket blir också en positiv överraskning. I det stora hela verkar oppsummering bli på plus sidan eller?? Akelejan din kunde jag gott tänka mig att så, men efter en regntyngd sommar vill jag inte tänka på tomater och krukor, men så kommer våren och...jag sådde en ting och det var tagetesen, den blev ju bra till slut, i september :)

  SvaraRadera
 4. Ja lyckades väldigt bra med en del och det kan du se i Nelson katalogen Trädgårdslandet så småningom. Min solrosor är enorma tom sallad har jag haft och tagetes som jag inte egentligen inte gillar.
  En del frös, en blev övervattnade en del fick gödselvatten och så fick de gå till soporna.
  ja så kan det också vara

  annika
  Därför behöver jag äta många gröna piller

  SvaraRadera
 5. Svartögat var ett bra tips, den kanske jag testar nästa år.
  Jo, en del blev bra och annat mindre bra...
  Rosenskäror ska jag inte plantera i kruka nästa år, de blev alldeles för stora för det. Och det tog tid för Ipomoean att ta sig upp i mitt glanskörsbär, nu när man äntligen kan se blommorna i topparna har bladen börjat gulna...
  Många av mina frösådder blev inte alls, och då främst för att jag slarvat med vattning och /eller omplantering. Det får bli skärpning nästa år.
  Och nu planerar jag att dra igång ett gäng höstsådder. De ska nog vara enklare att sköta eftersom de får stå ute i vinter. Helt ok att glömma dem....
  /Helen

  SvaraRadera
 6. Svartöga har jag aldrig provat, får bli nästa sommar.

  På måndag träffas trädgårdsamatörerna 18.30 i Snöstorps församlings hus - du är välkommen om du kan.

  Du har en lite award att hämta hos mig.

  /MB

  SvaraRadera
 7. Så vacker svartögan är!Blir riktigt sugen att prova att så den också, men jag och frösådd är ett tragiskt kapitel, någon gång har jag väl lyckats men inte är det ofta ;-)Kanske kan jag hitta den som liten planta någonstans?
  Kul idé med en utvärdering av frösådden. Då vet du i alla fall vad du inte ska så nästa år.Åhhh...jag längtar redan till våren...!!Jag får mata mig med blomsterbilder under vintern nu så jag står ut, fniss.Fast snö och frost är vackert det också, när det lägger sig på grenar och träd.
  Men innan dess...ha fortsatt trevliga höstdagar!
  /Kram Karin

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte riktigt vad som händer och vilka som komemr på måndagkväll, jag är inbjuden för att visa mina bilder.

  Jag gillar Tiny Tim men dom står i rabatt med mycket gödning, MB

  SvaraRadera
 9. Tack för sumeringen! AKlejor älskar jag och den där lilla vindan har jag också blivit besviken på. Kram!

  SvaraRadera
 10. Vad kul att få resultatet av tomattävlingen = ), kul grej. Men jag tror inte mina tjejer som gärna tävlar med varandra om allt, är redo för någon sån än, men så småningom kanske.

  Ha en skön helg!
  Kram L-L

  SvaraRadera
 11. Hallå SuperJenny! Jag tänkte precis detsamma när jag höll i mina ihopsamlade fröer, nämligen att det vore bra om jag dokumenterade vad som har funkat och inte funkat.

  Jag har en superfin trädgårdsbok som jag bara samlar växtlappar i på grund av att jag drar mig för att skriva i den med min fula handstil. HUR sjukt knäppt är inte det? Äh, jag får väl köpa ett vanligt block helt enkelt, något som passar till min handstil :D. Där ska jag skriva vad jag sår och hur det gick.

  tjoho, planer är jag bra på.

  Marit

  SvaraRadera